Donatie Rabobank maakt wandillustraties op kinderkamers Reinier de Graaf mogelijk12-01-2017

Op de wanden van vijf isolatiekamers, één acute kamer en drie algemene patiëntenkamers van de Kinder- en jeugdafdeling in het Reinier de Graaf ziekenhuis zijn deze week enkele grote illustraties opgehangen. Ze maken onderdeel uit van de ‘Maakbare Wereld’. Met dit project wil het ziekenhuis het verblijf van patiëntjes minder spannend maken. De plaatsing van de illustraties is mogelijk gemaakt dankzij een donatie van de Rabobank aan de Stichting Vrienden van Reinier de Graaf.

Patiëntjes van het ziekenhuis kunnen deze illustraties zelf afmaken met kleurplaten, magneetstickers, digitale games en 3D-elementen. “De afdeling is erg blij met de illustraties. Kinderen kunnen hun fantasie erop loslaten en dit draagt eraan bij om het verblijf in het ziekenhuis aangenamer te maken”, aldus hoofd Neonatologie André van der Velden.

“Met deze gift wil de Rabobank iets doen voor patiënten wat een blijvende waarde heeft en dragen wij ook bij aan het wat aangenamer maken van het verblijf van kinderen in het ziekenhuis ”, aldus directievoorzitter Rabobank Zuid-Holland Midden Marco Hofland. “Daarom kozen wij direct voor dit project”.

Maakbare wereld

Met wandvullende illustraties en verhalen schept Reinier de Graaf op de Kinder- en jeugdafdeling en afdeling Neonatologie vijf verschillende werelden: de ontdekkingswereld, buitenwereld, sprookjeswereld, wijde wereld en droomwereld. Elke wereld heeft een eigen verhaal. Zo kunnen patiëntjes een wereld induiken en zich omtoveren tot zeerover, jonkvrouw, DJ, danseres of astronaut.

picture
Lees verder

Kinder- en jeugdafdeling Reinier de Graaf krijgt iPads cadeau22-12-2016

De patiëntjes van de Kinder- en jeugdafdeling van Reinier de Graaf kregen deze week een mooi kerstcadeau. De Delftse vrienden Ramon van Blerck, Peter Schouten en Oscar Verbeek doneerden namelijk vijf iPads aan de afdeling. Jorinka Poot en Simone Loef-Klapwijk (pedagogisch medewerkers) en Eric Boer (fondsenwerver Stichting Vrienden van Reinier de Graaf) namen de tablets in ontvangst. 

De drie vrienden startten eerder dit jaar via Facebook een inzamelactie, waarop hun netwerk en relaties gul gaven. “Vorig jaar hebben we namens Sinterklaas een zak cadeautjes  afgeleverd op de Kinder- en jeugdafdeling”, aldus Van Blerck. “Dit deelden we via Facebook en we ontvingen toen veel reacties van mensen die mee hadden willen helpen. Dit jaar hebben we onze oproep op tijd gedaan, het bericht een aantal keer gedeeld en dat heeft een heel mooi bedrag opgebracht.”

In overleg met de pedagogisch medewerkers van de Kinder- en jeugdafdeling zijn er van deze gift iPads aangeschaft. “Wij gebruiken de tablets ter afleiding bij het ondergaan van vervelende behandelingen. Ook zetten we ze in bij het bekijken van  voorlichtingsfilms”, aldus Poot. “De timing is perfect want we kunnen ze ook inzetten in de volgende fase van  ons project ‘De Maakbare Wereld’, bijvoorbeeld voor luisterboeken of een app”, vult Loef-Klapwijk aan.

picture
Lees verder

Beelen Sloopwerken schenkt 3.500 euro aan Vrienden van Reinier05-12-2016

Beelen Sloopwerken, de aannemer die de sloop van de oude ziekenhuisgebouwen in Delft verzorgt, doneert een bedrag van 3.500 euro aan de Stichting Vrienden van Reiner de Graaf. De cheque werd overhandigd door Marc Nieuwendijk, projectleider bij Beelen: “In ons dagelijkse werk breken we alleen maar af. Daarom zijn we trots dat wij nu mogen helpen met het bouwen aan mooie projecten voor de Oncologie en Kinder- en jeugdafdeling.”

Van het bedrag komt 2.000 euro ten goede aan de afdeling Oncologie van Reinier de Graaf in de vorm van 72 embracedoeken. De Kinder- en jeugdafdeling van het ziekenhuis ontvangt 1.500 euro voor het project Maakbare Wereld.

Machteld van Rookhuijzen, gespecialiseerd oncologieverpleegkundige, nam de geschonken embracedoeken in ontvangst. Borstkankerpatiënten kunnen deze omslagdoeken van zeer zacht materiaal omslaan tijdens hun ziekenhuisbehandelingen. “De doeken die we van Beelen ontvingen, geven we aan borstkankerpatiënten die bestraling nodig hebben. Zo voelen zij zich minder naakt en kwetsbaar voor en na hun behandeling”, aldus Van Rookhuijzen.

Maakbare Wereld
Hoofd Kinder- en jeugdafdeling Jolanda Versteegen nam het bedrag van 1.500 euro voor het project Maakbare Wereld in ontvangst. Dit project bestaat onder andere uit vijf levensgrote illustraties op de muren van de Kinder- en jeugdafdeling. Op de patiëntenkamers komen illustraties met magneetstickers, die de patiëntjes verder kunnen afmaken met stiften en stickers.

“Met het geld voor de Maakbare Wereld kunnen we een ziek kind een beetje de regie teruggeven over zichzelf en zijn omgeving. En dat is precies wat wij willen”, aldus Versteegen. “Het kind bepaalt hoe de kamer eruit ziet tijdens de ziekenhuisopname. Een jongetje wil misschien kijken naar brandweermannen en politieauto’s, terwijl een meisje droomt van elfjes en prinsessen.”

Lees verder

Donatie Team Westland maakt nieuw onderzoek naar kanker mogelijk18-11-2016

De eerste patiënten van het Reinier de Graaf ziekenhuis hebben meegedaan aan een nieuw, experimenteel onderzoek om een betere, individuele behandeling voor kanker vast te stellen. Bij deze werkwijze wordt het volledige DNA van de tumor van patiënten met uitgezaaide kanker  in kaart gebracht. De onderzoekers willen hierdoor meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van kanker, om zo patiënten in de toekomst beter te kunnen behandelen. De deelname aan het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door een gift van Team Westland.

Ruim veertig fietsers en twintig wandelaars van Team Westland beklommen afgelopen zomer de Tourmalet in Frankrijk in de strijd tegen kanker.  Zij haalden hiermee 485.000 euro op voor regionale goede doelen. Team Westland heeft via de Stichting Vrienden van Reinier de Graaf 50.000 euro van dit bedrag gedoneerd aan het oncologisch centrum van de Reinier Haga Groep.

picture
Lees verder